Arcadabloggen

Följ med bakom kulisserna på Högskolan Arcada i Helsingfors
Header

Batman intar Helsingfors

01.07.2013 14:17 | Skriven av Arcada i Okategoriserade

För mig för begreppet “fan fiction” allt som oftast tankarna till skisser i anteckningsblock eller korta noveller. Entusiaster spinner vidare på sina favoritkaraktärers berättelser och ger dem nytt liv i egenhändigt ihopsnickrade alster. Kanske investeras en eftermiddag, ett veckoslut eller några sömnlösa nätter och kvalitetsmässigt är resultaten precis lika varierande som vilka det än är som håller i pennorna. En snabb sökning och du upptäcker att nätet är fyllt till bredden med superhjältar och allehanda fantasifoster som stannat uppe långt efter det att originalförfattarna krupit till kojs.

När vi talar om den finländska Batmanfilmen Crime Alley är det däremot tydligt att det hela tagits till en helt ny nivå. Regissör, screenwriter och producent Pekka Paalanen med mannskap  har lagt ribban betydligt högre. Redan år 2009 föddes tanken om en kortfilm där allas vår läderlapp härjar i (eller kanske snarare under) Helsingfors och i dag, fyra år senare, är filmen äntligen färdiginspelad och befinner sig på klippbordet. I höst ger den sig ut på festivalturné och personligen planerar jag att sitta på första bänkraden så fort jag får chansen. Efter att ha sett den första teasern verkar det inte bättre än att jag är ett fan som är på väg att bli ett fan av ett annat fan.

Jag passade på att byta några ord med Pekka under ett promotionevenemang som letat sig in i Tennispalatset i Kamppen i fredags och han var den första att erkänna att han inte riktigt är som andra barn. Det krävs något särskilt för att kunna skjuta på livet i fyra år för att fånga en superhjälte på film, och till på köpet skjuta till pengar ur egen ficka för att göra det möjligt. Man behövde däremot inte titta många minuter på alla dem som tog chansen att bli fotograferade tillsammans med Batman och Catwoman för att se att det finns många som delar passionen. Hos det yngre gardet varierade reaktionerna mellan eufori, intensiv blygsel och stum förundran. De flesta äldre försökte spela nonchalanta men misslyckades katastrofalt.

Varför jag skriver om Crime Alley just i den här bloggen? Jag kan avslöja att som Arcadan ska det faktiskt bli extra roligt att se filmen. Inte bara för att vissa scener är inspelade på högskolan, utan också  för att du kan sitta där med vetskapen om att Pekka och nästan hela teamet bakom Crime Alley är Arcadaalumner.

Director of photography och producent Mathias Lönnström berättade att de fortfarande inte beslutat var premiärvisningen kommer att äga rum, men att de hur som helst måste vänta tills lite senare i höst då Helsingforshimlen mörknat en aning – annars syns inte deras “batsignal”.

Här hittar du Crime Alley’s hemsida.

 

/Fredrik Gjerde
Kommunikationsplanerare

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.