Arcadabloggen

Följ med bakom kulisserna på Högskolan Arcada i Helsingfors
Header

Att finna balans i ett kaos.

15.10.2013 10:07 | Skriven av Arcada i Alumn

I alumnstafetten läser du om livet efter att du vandrat ut genom högskolans portar. Alumner turas om att dela med sig om arbetslivet, gamla minnen eller bara några tankar för dagen.

Staden av motpoler

Måste vara New York. Här finns människor från alla olika håll i världen – varav vissa lever ett ultrahälsosamt liv, är veganer eller raw-foodister och yogar/mediterar dagligen; vissa bygger sitt liv enligt den enorma “sociala scenen” med fester alla dagar i veckan och tider på dygnet, alkohol, droger och sex (om man har ett sug efter action sa är New York minsann den rätta staden); och så finns det såklart även de som verkligen måste kämpa hårt for varenda cent.

I New York kan man också hitta all slags mat. Mat från alla länder, den hälsosammaste maten, och också den ohälsosammaste. Den senaste grejen är “cronuts” – en kombination av donitz och croissant, som folk köar i timmar på morgonnatten för att få tag i (New Yorkare älskar att köa, eftersom det är ett tecken på att man snart kommer att få uppleva något storartat).

Jag behöver säkert inte poängtera att det kan vara lite utmanande att finna en lämplig balans i sitt liv om man bor i New York. Även jag har ibland svårt, eftersom jag å ena sidan hatar att gå miste om någonting spännande som händer och är känd för att vilja vara överallt samtidigt, men å andra sidan behöver jag mer balans och rutin i mitt liv. T.ex. så älskar jag dans, och har fortsatt hålla på med det i New York efter att ha dansat ca 15 år i Finland, men jag märker att det är svårt t.o.m. att hinna gå på danstimme varje vecka eftersom det alltid händer något.

Mitt jobb som holistisk hälsocoach

Det som inspirerade mig till att börja arbeta som hälsocoach var just det att jag dels jobbar inom matindustrin och ville lära mig mer om vad som egentligen är hälsosamt, och hur det vi äter påverkar våra kroppar och vårt inre. Och dels var det att jag såg hur många människor här i New York som skulle ha nytta av en coach. Jag kände själv att jag skulle ha nytta av det – visst, det finns personliga tränare på gym, men de arbetar ju bara med en del av ens hälsa, motion. Hur är det med människorelationer, karriär, matvanor, och välmående överlag? Allting handlar ju om att finna balans. Främst fascinerar det mig att vi ju faktiskt alla är så olika, så individuella, och det är omöjligt att dra alla över samma kam. Så i mitt klientarbete gillar jag att syssla med olika tester, där klienten får besvara en mängd frågor, och på basen av svaren kan vi tillsammans experimentera med olika livsstilar och matvanor för att komma fram till vad som bäst passar dem. En del mår bäst av att lämna bort mjölk- och spannmålsprodukter, medan andra behöver rikligt med kolhydrater för att ha tillräckligt energi. Det är viktigt att ta reda på vilken sorts typ man själv är, för att kunna uppnå sin fulla potential, tycker jag. En annan sak jag ofta märkt då jag jobbat med klienter är att det kan vara en liten sak som hindrar klienten från att må bra – såsom t.ex. att han/hon inte dricker tillräckligt vatten, eller inte kommer överens med en kollega. Holistisk hälsa handlar om alla de olika faktorerna som påverkar vårt välmående.

Hälsovårdssystemet i USA är absolut inte lika bra som i Finland. Jag har lagt märke till hur kommersiellt allting är, och hur det fokuseras så otroligt lite på förebyggande, och istället desto mer på åtgärder då ett sjukdomsfall redan konstaterats. Det tycker jag är otroligt. Men det är ju åtgärderna – medicinindustrin – som drar in mest pengar. Jag tror och hoppas att det i framtiden kommer att finnas en mer naturlig plats for holistiska hälsocoachar i samhället. For tillfället finns det en del människor som söker sig till oss, men det är ännu inte en norm. Största delen av mina privata klienter har varit personer som redan vet rätt mycket om hälsa men som helt enkelt vill lära sig mera och söker stöd med att nå sina mål. Nu, som vårt företags hälsocoach, får jag däremot arbeta med folk från olika samhällsklasser, och det är både utmanande, annorlunda, och väldigt värdefullt.

En annan grej jag tror att är viktig, är att vi hälsocoachar inte framställer oss själva som något slags “perfekta människor” som bara äter grönsaker och quinoa, och pressar vår egen juice. Som sagt, det handlar om balans. Så länge man har balans kan man äta vad man vill, tycker jag! Ifall vara potentiella klienter tror att de måste vara perfekta, så kommer ju tröskeln att vara mycket högre för dem att söka sig till oss. Det handlar mer om att forma en relation där vi öppet kan tala om problemen och målsättningarna, och komma fram till en plan som kan funka for dem.

Annika Sundberg
Marknadsföringschef & Holistisk Hälsocoach
Gourmet Guru, NYC

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.