Arcadabloggen

Följ med bakom kulisserna på Högskolan Arcada i Helsingfors
Header

Att finna balans i ett kaos.

15.10.2013 10.07 | Skriven av Arcada i Alumn - (Kommentarer inaktiverade för Att finna balans i ett kaos.)

I alumnstafetten läser du om livet efter att du vandrat ut genom högskolans portar. Alumner turas om att dela med sig om arbetslivet, gamla minnen eller bara några tankar för dagen.

Staden av motpoler

Måste vara New York. Här finns människor från alla olika håll i världen – varav vissa lever ett ultrahälsosamt liv, är veganer eller raw-foodister och yogar/mediterar dagligen; vissa bygger sitt liv enligt den enorma “sociala scenen” med fester alla dagar i veckan och tider på dygnet, alkohol, droger och sex (om man har ett sug efter action sa är New York minsann den rätta staden); och så finns det såklart även de som verkligen måste kämpa hårt for varenda cent.

I New York kan man också hitta all slags mat. Mat från alla länder, den hälsosammaste maten, och också den ohälsosammaste. Den senaste grejen är “cronuts” – en kombination av donitz och croissant, som folk köar i timmar på morgonnatten för att få tag i (New Yorkare älskar att köa, eftersom det är ett tecken på att man snart kommer att få uppleva något storartat).

Jag behöver säkert inte poängtera att det kan vara lite utmanande att finna en lämplig balans i sitt liv om man bor i New York. Även jag har ibland svårt, eftersom jag å ena sidan hatar att gå miste om någonting spännande som händer och är känd för att vilja vara överallt samtidigt, men å andra sidan behöver jag mer balans och rutin i mitt liv. T.ex. så älskar jag dans, och har fortsatt hålla på med det i New York efter att ha dansat ca 15 år i Finland, men jag märker att det är svårt t.o.m. att hinna gå på danstimme varje vecka eftersom det alltid händer något.

Mitt jobb som holistisk hälsocoach

Det som inspirerade mig till att börja arbeta som hälsocoach var just det att jag dels jobbar inom matindustrin och ville lära mig mer om vad som egentligen är hälsosamt, och hur det vi äter påverkar våra kroppar och vårt inre. Och dels var det att jag såg hur många människor här i New York som skulle ha nytta av en coach. Jag kände själv att jag skulle ha nytta av det – visst, det finns personliga tränare på gym, men de arbetar ju bara med en del av ens hälsa, motion. Hur är det med människorelationer, karriär, matvanor, och välmående överlag? Allting handlar ju om att finna balans. Främst fascinerar det mig att vi ju faktiskt alla är så olika, så individuella, och det är omöjligt att dra alla över samma kam. Så i mitt klientarbete gillar jag att syssla med olika tester, där klienten får besvara en mängd frågor, och på basen av svaren kan vi tillsammans experimentera med olika livsstilar och matvanor för att komma fram till vad som bäst passar dem. En del mår bäst av att lämna bort mjölk- och spannmålsprodukter, medan andra behöver rikligt med kolhydrater för att ha tillräckligt energi. Det är viktigt att ta reda på vilken sorts typ man själv är, för att kunna uppnå sin fulla potential, tycker jag. En annan sak jag ofta märkt då jag jobbat med klienter är att det kan vara en liten sak som hindrar klienten från att må bra – såsom t.ex. att han/hon inte dricker tillräckligt vatten, eller inte kommer överens med en kollega. Holistisk hälsa handlar om alla de olika faktorerna som påverkar vårt välmående.

Hälsovårdssystemet i USA är absolut inte lika bra som i Finland. Jag har lagt märke till hur kommersiellt allting är, och hur det fokuseras så otroligt lite på förebyggande, och istället desto mer på åtgärder då ett sjukdomsfall redan konstaterats. Det tycker jag är otroligt. Men det är ju åtgärderna – medicinindustrin – som drar in mest pengar. Jag tror och hoppas att det i framtiden kommer att finnas en mer naturlig plats for holistiska hälsocoachar i samhället. For tillfället finns det en del människor som söker sig till oss, men det är ännu inte en norm. Största delen av mina privata klienter har varit personer som redan vet rätt mycket om hälsa men som helt enkelt vill lära sig mera och söker stöd med att nå sina mål. Nu, som vårt företags hälsocoach, får jag däremot arbeta med folk från olika samhällsklasser, och det är både utmanande, annorlunda, och väldigt värdefullt.

En annan grej jag tror att är viktig, är att vi hälsocoachar inte framställer oss själva som något slags “perfekta människor” som bara äter grönsaker och quinoa, och pressar vår egen juice. Som sagt, det handlar om balans. Så länge man har balans kan man äta vad man vill, tycker jag! Ifall vara potentiella klienter tror att de måste vara perfekta, så kommer ju tröskeln att vara mycket högre för dem att söka sig till oss. Det handlar mer om att forma en relation där vi öppet kan tala om problemen och målsättningarna, och komma fram till en plan som kan funka for dem.

Annika Sundberg
Marknadsföringschef & Holistisk Hälsocoach
Gourmet Guru, NYC

Den skrikande fågeln

14.10.2013 16.05 | Skriven av Arcada i Arcada i världen | Studieliv - (Kommentarer inaktiverade för Den skrikande fågeln)

Projektet NSSE står inför en konceptuell förändring och nu bär det av för en tio-dagars intensivkurs i Johannesburg, Sydafrika. Med på resan är två Online Media-studenter från Arcada och två Soc&kom-studenter från Helsingfors Universitet. 

Har du hört historien om fågeln som är rädd för att flyga men som gör det ändå? Och när det breder ut sina vingar och lyfter så ger den ifrån sig ett skrik som låter ungefär som ett illvrålande barn. Den heter Hadida och den bor i vår trädgård. Nästan varje dag har jag hört dess vrål och fnissat lite för mig själv. Det låter minsann annorlunda än fiskmåsarna hemma. Emellertid lär de vara bra att ha eftersom de äter upp en viss typ av gräshoppa som antastar människor genom att skjuta iväg bläck på dem. Bara en sådan sak.

Det bästa med vår Afrikavistelse är alla små detaljer och lärdomar som jag snappat upp. Allra mest har jag lärt mig under våra kvällar på terrassen hemma i vårt hus. Där har vi suttit och ätit, druckit vin, bjudit på Fazers blå, skrattar så magen gjort ont och delat med oss av traditioner, åsikter och fördomar.

Jag har bland annat lärt mig att i Ghana äter man fladdermöss. Katt är inte heller något exotiskt på menyn. Och i Ghana skulle ingen kvinna någonsin säga högt att hon inte vill ha barn. Det är i allra högsta grad olämpligt.

En kväll berättade Charlie att det i Sydafrika finns vissa kulturer där brudgummen måste ”köpa” bruden genom att ge hennes far gåvor i form av boskap. Det kallas för Lobola. Om Charlie skulle vilja gifta sig med mig skulle han alltså gå hem till min pappa, sitta där i flera timmar, överräcka fler och fler gåvor och samtidigt be om min hand.
– Och vad händer om min pappa säger nej?, frågar jag.
– Då springer jag så fort jag kan och kommer aldrig tillbaka!

Det finns flera små saker som fått oss finländare att höja på ögonbrynen. Ibland av förvåning, ibland av förundran och ibland av förvirring. En gång måste vi visa upp våra kvitton för en vakt innan vi gick ut ur butiken och hon ritade någon konstig krumelur på dem. Hon kollade dock inte vad vi hade i våra kassar så meningen med det förstod jag aldrig. En annan gång satt vi tio personer inträngda i samma taxi och försökte hjälpa taxichauffören att hitta hem till oss, inte helt lätt när varken han eller vi hade GPS.

Ungdomarna, i alla fall de vi umgås med, går ganska sällan ut på kvällarna. I stället ordnar de hemmafester, helt enkelt för att det känns tryggast. I butikerna är alla skyltdockor vita även om en klar majoritet av landets befolkning är mörkhyade. När vi berättar att vi talar svenska som modersmål fast vi kommer från Finland är det ingen som reagerar nämnvärt. Här är det en självklarhet att det inom ett och samma land finns flera officiella språk. Själv har de elva stycken.

Det här är alla små detaljer. Små detaljer som tillsammans skapar en upplevelse. Små detaljer som tillsammans gör att jag vet lite mer om världen nu än för två veckor sedan.

/Michaela Rosenback

Stockholm med 135 studenter!

14.10.2013 16.01 | Skriven av Arcada i Arcada i världen | Utbildning - (Kommentarer inaktiverade för Stockholm med 135 studenter!)

Samtidigt som vardagen på Arcada är fylld av interkulturella möten blickar vi även ut över landsgränserna. Här kan du följa studenter och medarbetare som läser kurser, deltar i utbyten och genomför projekt i utlandet.

Förra måndagen gick startskottet för Arcada Business Schools nya kurs Arcada 360. Kursen har som mål att vidga studenternas vyer genom att låta dem analysera och reflektera kring stora samhällsfrågor. Ett annat syfte är att främja integreringen av utländska och inhemska studenter genom att alla läser och arbetar tillsammans på engelska.

Startskottet för Arcada 360 var en studieresa till Stockholm med 135 finländska och utländska studenter. På väg till Stockholm fick studenterna förbereda sig för olika studiebesök genom att göra efterforskningar och förbereda frågor. De fick också göra mingel- och kommunikationsövningar med bakgrund i kursen Communications & Public speaking som löper parallellt med Arcada 360.

Studiebesöken i Stockholm var valda så att de alla hade en koppling till de teman som under läsåret kommer att bearbetas i kursen: Europas framtid, Finanskrisen och Rätten att resa. Väl framme i den svenska huvudstaden delades studenterna upp i sju grupper som gjorde var sitt studiebesök till finansbolaget 3i, konsultbyrån JKL, logistikföretaget ME Group, trendbyrån Travel Trends, Södra Teatern, Utrikesdepartementet och Crystal Plaza Hotel.

Efter studiebesöken och några timmars fritt strosande i ett höstsoligt Stockholm återupptogs arbetet på kryssningsrutten tillbaka mot Helsingfors. I nya konstellationer fick studenterna diskutera och utvärdera sina erfarenheter av studiebesöken, och förbereda sig för det arbete som vidtar efter hemkomsten: att fylla i den läsårslånga Learning Diary som är en del av utvärderingen i Arcada 360, och att skriva en kortare uppsats om resan.

Det kanske största glädjeämnet under resan var att se hur studenterna umgicks och lärde känna varandra, oavsett nationalitet. Den ofta så utmanande integreringen av studenter av olika härkomst fick under två dagars vistelse på Östersjön en rejäl och positiv skjuts framåt!

Som lärare var det en fröjd att följa med våra duktiga studenter på resan. I Arcada Business School går engagerade, noggranna och ambitiösa studenter som genom ett professionellt uppträdande och pålästa frågor på ett utmärkt sätt representerade Arcada, sina hemländer, och en generation ungdomar som i framtiden har alla möjligheter att bidra till att utveckla finskt näringsliv och samhälle i en mycket lovande riktning.

/Katarina

I en liten bil någonstans i Afrika

14.10.2013 15.57 | Skriven av Arcada i Studieliv - (Kommentarer inaktiverade för I en liten bil någonstans i Afrika)

Projektet NSSE står inför en konceptuell förändring och nu bär det av för en tio-dagars intensivkurs i Johannesburg, Sydafrika. Med på resan är två Online Media-studenter från Arcada och två Soc&kom-studenter från Helsingfors Universitet. 

Vi sitter hopklämda i baksätet på en liten bil och susar fram genom den förhållandevis kalla natten. De senaste dagarna har tydligen varit lite kyligare även om det är vår nu och träden står i blom. Om ett par månader kommer hettan att vara olidlig. På båda sidor om bilen breder gatlyktorna ut sig och formar ett nätverk av ljusprickar. Det är omöjligt att hitta ett mörkt område, hur stor är den här staden egentligen?

Kvinnan som hämtat oss från flygfältet i Johannesburg berättar att hon blev stoppad av polisen på vägen dit för att hon talade i telefon medan hon körde. Som tur var klarade hon sig ur knipan genom att muta dem med 50 rand. (En struntsumma i euro). Hon kör gladeligen mot rött i var och varannan korsning men just nu är jag för trött för att ens orka vara rädd. Efter att ha varit vaken i 21 timmar och tillbringat cirka 13 av de timmarna på ett flygplan så börjar krafterna sakteligen att sina. Hon säger något åt oss på en engelska som låter precis så som jag föreställt mig att den ska göra här i de sydligaste delarna av Afrika. Ingen av oss förstår vad hon menar så vi skrattar bara artigt och håller med. När vi kommer fram till huset där vi ska bo orkar vi inte bry oss om varken det te eller kaffe som vi blivit tilldelade. Vi är helt enkelt för trötta.

Innan jag stupar i säng hinner jag tänka “jag är verkligen på andra sidan jordklotet nu, det här är helt obegripligt”. Sedan somnar jag som en stock.

/Michaela Rosenback

Äntligen interne… page loading.

14.10.2013 15.55 | Skriven av Arcada i Studieliv - (Kommentarer inaktiverade för Äntligen interne… page loading.)

Projektet NSSE står inför en konceptuell förändring och nu bär det av för en tio-dagars intensivkurs i Johannesburg, Sydafrika. Med på resan är två Online Media-studenter från Arcada och två Soc&kom-studenter från Helsingfors Universitet. 

Var ska man börja?

Det var ju inte riktigt meningen att det skulle ta så här länge att koppla upp sig på internet och börja peppra denna blogg med bilder av oss när vi svettas, jobbar, umgås, upplever och lever livet här på andra sidan jorden.

Så jag måste väl till en början berätta att internetet i Johannesburg rent ut sagt kryper långsammare än en sköldpadda i en bakåtgående rulltrappa. Våra (vi finländares) ögon ploppade nästan ur skallen på oss när vi såg att alla datorer i filmskolan AFDA är splitternya Mac-datorer, och nu pratar jag inte om ett litet antal datorer. Jag antar att det är bra att ha snabba datorer vid klippning och redigering av film m.m, men när det gäller att dela filer, ladda upp bilder, leta upp något på internet, eller bara chatta på facebook så tar det evigheters evigheter.

Gissa om det kändes löjligt att stå och vänta på ett hackande youtube-klipp första skoldagen när vi kursdeltagare skulle ha individuella presentationer med inkluderade videoklipp.

Ni undrar säkert vad MITT första intryck var av Syd-Afrika, eller Johannesburg. Mitt svar vore; det rena golvet i terminalen på flygplatsen. Det var glasartat. På riktigt.

Resten av de första dagarna gick snabbt förbi med suddiga minnen av en massa intryck, upplevelser och okända miljöer. T.o.m de två killarna från Cape Town gned sig i ögonen redan vid sju tiden de första kvällarna, trots att deras miljöombyte inte var så värst stort.

/Malin

Hej på er alla!

14.10.2013 15.51 | Skriven av Arcada i Studieliv - (Kommentarer inaktiverade för Hej på er alla!)

Kulturproducentarna bloggar om vad som händer inom utbildningen. Häng med!

Här sitter tre förstaårs kulturproducentstudenter med namnen Max, Stina och Emma som väntar med iver på att börja blogga! Vi har två live tv-sändningar som kommer sändas på DinaTV. Programmet heter RELEVANT, vilket är ett kunskapseminarium i vilket vi kommer diskutera ämnet Fattigdom. Mer information hittar ni på vår Facebook grupp/event. Men här på bloggen kommer du få följa i bild och textform alla de nyaste händelserna, vad vi håller på med och hur arbetsprocessen ser ut ända tills livesändningarna. Vi samarbetar med andra årets film & tv-studenter vilket kommer bli spännande.

Hoppas vi ses här under kommande veckorna och på DINATV!

Hälsningar: Max Laitinen, 25, Helsingfors, Emma Henriksson, 20, Borgå och Stina Öfverström, 18, Esbo

En pendlares historia

14.10.2013 15.47 | Skriven av Arcada i Studieliv - (Kommentarer inaktiverade för En pendlares historia)

Hela världen kan rasa runt omkring henne – bara hon har en kamera. Anne Rajala vill fånga känslor, stunder och stämningar, både som enstaka bilder och som video. Hon studerar första året på Film & TV och försöker bl.a. komma ihåg hur man talar Svenska

Det var en gång en elev som bodde långt borta utanför ring trean. Hon tyckte om sin hemort – den lilla lungna staden med gulliga egnahemshus ca.60km från skolan – och hade tänkt bo där under hela sin studietid.

Varje morgon steg hon upp före klockan sex på morgonen, drack ett par koppar kaffe och åt sitt morgonmål, cyklade till stationen och hoppade på tåget.
De 40 minuter hon färdades till Böle kunde hon antingen ta en tupplur, läsa läxor och nyheter eller t.ex. skriva nya blogginlägg. Från Böle station var det sedan ännu lite på två kilometer att promenera till skolan.
Tidsmässigt tog det för vår berättelses Pendlare en timme och 15 minuter att komma till sin studieplats. Åtminstone då allt fungerade bra. Då det inte gjorde det kunde resorna under en dag ta sammanlagt upp till fem timmar.

Bussen var inte ett alternativ. Vår Pendlare hade förlorat allt intresse för det då hon pendlade till högstadiet i Vanda. Det var för långsamt och bussarna körde inte så ofta. Ifall man försenade sig från en, så hamnade man vänta på följande buss i evigheter.
Kvar blev alternativet att köra bil. Det var dessutom nästan det billigaste sättet att färdas. Men skolan hade inga parkeringsplatser reserverade för elever och det är bara få som antingen vill betala för parkering eller springa varannan timme för att flytta parkeringsskivan.
Tiden det tog att köra varierade mellan en och en och en halv timme beroende på trafiken. Inte kunde pendlaren heller hålla på och läsa eller vila samtidigt hon körde.

Då man talar om tid brukar man också nämna ordet pengar. I siffror betydde det då att om man varje vardag hade skola kostade resorna ca.160-190€ per månad. Ifall  man också hade haft behov till Helsingfors interna månadsbiljett skulle det ha kostat 50€ till, för Pendlaren är ju inte berättigad till studentrabatten då hon är bostatt utanför huvudstadsregionen.

Men det fanns många goda sidor i pendlandet. Under de vackra höstdagarna tyckte hon att det var egentligen ganska skönt att traska genom parken vid koloniparcellerna i Vallgård, även om första kilometern mellan stationen och simmhallen på Backasgatan var skuggad av trista gråa höghus.
I parken kändes det inte som man alls skulle vara i en skrämmande storstad och kvävas av trängslet. Men hon anade att senare, då solskenet skulle ersättas med regn och slask, skulle promenaden bli mycket dystrare.

Fastän Pendlaren då helst hade stannat i sin mysiga lilla stad, har hon nu försökt börja vänja sig vid tanken att flytta till Helsingfors. Men lämpliga tvåor eller familjebostäder till ett förmånligt pris är inte precis något som växer i träd.
Så om nu någon skulle veta om passliga bostäder, skulle Pendlaren nog vara tacksam för tipset.;)
Har ni erfarenheter av att pendla och hur har ni lyckats med det?

En historia om livet efter Arcada

14.10.2013 15.29 | Skriven av Arcada i Alumn - (Kommentarer inaktiverade för En historia om livet efter Arcada)

I alumnstafetten läser du om livet efter att du vandrat ut genom högskolans portar. Alumner turas om att dela med sig om arbetslivet, gamla minnen eller bara några tankar för dagen.

Vem är jag?

Jag heter Annika; jag är en Arcada-alumn som blev färdig från Arcadas BBA-linje år 2007.

Var är jag nu och hur hamnade jag här?

En vacker dag, fyra år efter att jag inledde mina studier vid Arcada, beslöt jag mig för att flytta till New York. Jag har alltid älskat att resa – kom ursprungligen in på Arcadas turismlinje, men bestämde mig i ett senare skede för att istället satsa på International Business (BBA). Det var ett bra beslut och jag trivdes mycket bra med utbildningen. Den ledde mig i själva verket vidare till ett större intresse för marknadsföring – sa jag beslöt att ta en magisterexamen från Hanken efter att jag blivit färdig med min kandidatexamen vid Arcada.

Genom Arcada åkte jag till Frankrike två gånger. Första gången på arbetspraktik över en sommar, och andra gången på utbyte för sex månader. Det var en fantastisk upplevelse, och tack vare den lärde jag mig flytande franska! Jag var också helt säker på att jag ville utföra en praktik under min tid vid Hanken, och hade tur nog att få en plats vid Finlands representation till FN i New York. Så det ena ledde till det andra – praktiken var endast tre månader lång, men jag tror det var efter mina första två veckor i New York som jag sa till en annan praktikant att jag helt enkelt inte kan lämna staden, jag måste få stanna! Hon tyckte väl det var lite dumt av mig att saga så, då vi fortfarande hade två och en halv månad kvar av praktiken, men jag menade allvar.

Livet är lustigt ibland. Det var via en bekant som jag kom i kontakt med en ekologisk matdistributör i New York. De sökte efter personal, och jag tyckte arbetsbeskrivningen passade mig perfekt! Jag skulle få ansvara för relationer med alla företagets kunder i Manhattan, lära mig en massa om New Yorks matindustri (vad kan vara mer spännande än det!), träffa olika intressanta människor varje dag, och dessutom också ansvara för ett eget brand. Jag tog emot jobbet med iver, och började förbereda min permanenta flytt till New York. Nu går jag på mitt fjärde år har, och har inte tröttnat än.

Vidareutbildning

Staden har en otrolig puls, olik någon annanstans jag varit. Pulsen i arbetslivet är lika snabb, och jag har hört kommentarer som att “Alla i New York går på Speed”. Det skulle inte förvåna mig om en stor del gör det.

Jag blev hur som helst inspirerad till att ytterligare vidareutbilda mig, tack vare mitt arbete med ekologisk mat. Jag märkte att jag ville lära mig mer om varför vissa produkter ar hälsosammare och bättre an andra, så att jag kunde förklara det för mina kunder. Ville gräva djupare. Så jag hittade en New York–baserad skola i holistisk näringslära och hälsa, där man kunde avklara studierna helt på nätet. Detta tog ett år, och jag utförde studierna vid sidan av mitt arbete, men fick ta en dag i veckan ledigt för att kunna fokusera ordentligt. Numera är jag marknadsföringschef, samt holistisk hälsocoach för företaget. Jag finner arbetet med mina kollegors hälsa otroligt givande, och det betyder allt för mig när jag känner att jag har kunnat påverka någon på ett positivt sätt. Jag är glad och tacksam att kunna kombinera dessa två roller.

Drömmar

Folk säger “Följ dina drömmar” – något jag strävar efter att göra – men jag har märkt att drömmar ändras. För 15 år sedan var min dröm att bli skådespelare. För 10 år sedan var den att bli dykarinstruktör. Jag studerade teater; jag tog två dykarcertifikat. Men man ska inte känna sig skamsen ifall man inte förverkligar de ursprungliga drömmarna, ifall ens drömmar ändras. Det jag försöker fokusera på är att alltid vara ärlig med mig själv, och inte vara rädd att följa det som är min dröm just nu.

Annika Sundberg
Marknadsföringschef & Holistisk Hälsocoach
Gourmet Guru, NYC