Arcadabloggen

Följ med bakom kulisserna på Högskolan Arcada i Helsingfors
Header

Arcadastudenter slog ett slag för korrekt hjärt-lungräddning

14.11.2013 13:59 | Skriven av Arcada i Utbildning
– Vårt mål är att vi fram till år 2020 ska ha kunnat rädda 500 000 människoliv genom korrekt hjärtlungräddning, säger Maarit Ojanen på Laerdahl Medical. Under onsdagen gjorde hon tillsammans med Arcadas vårdstudenter och Suomen Elvytysneuvosto en insats för att understryka vikten av att kunna ge korrekt hjärt-lungräddning och rädda liv – med sina bara händer.

Onsdagen den 16.10 uppmärksammades för första gången den Internationella Återupplivningsdagen i Finland genom evenemanget ”Restart a Heart” på Järnvägstorget.
– Evenemanget har planerats i närmare två månader, och Järnvägstorget blev den givna platsen tack vare att här är folktätt hela dagen, förklarar Juha-Pekka Laakso, lärare i akutvård vid Arcada.

Tidigare detta år befann han sig på en konferens där Juha Rinne vid Suomen Elvytysneuvosto (som är en del av ERC) beklagade sig över att det inte finns några evenemang som fokuserar på att informera allmänheten om vad man gör vid ett plötsligt hjärtstillestånd.
– Jag och mina studenter tog genast tag i saken, och tillsammans med förbundet och Maarit Ojanenfrån Laerdahl Medical, som försett oss med dagens simuleringsdockor, ville vi gemensamt göra en insats för att informera medborgarna på ett praktiskt och lättförståeligt sätt.

Under onsdagen rörde Laaksos studenter, som till vardags utbildar sig till förstavårdare och sjukskötare, sig parvist runt, utrustade med små ”Mini-Anne”-dockor som lätt kan läggas på marken för att simulera en patient med hjärtstopp.
– Vi vill med dagen ge medborgarna information om att dina händer kan rädda ett liv. Det viktigaste är att alltid att först ringa 112, sedan påbörja hjärt-lungräddning. Via telefonen kan nödcentralen ge nödvändiga instruktioner, även om man inte känner sig så säkert på sin sak, förklarar Laakso.

– Huvudsaken är att man gör något. Redan efter en minut är patientens möjligheter betydligt mindre att klara sig om ingen räddning påbörjats, förklarar Ojanen.
Hon understryker att Finland i dag placerar sig fint i statistiken över personer som överlever hjärtstopp, men ännu kan mycket göras.
– Här är praktiskt information till allmänheten är ovärdelig. För våra studenter är det också mycket givande att få jobba med professionella företag kring detta evenemang, konstarerar Laakso.
– Evenemangets goda mottagande har även gjort att vi redan planerar inför nästa år, då med fler informationspunkter och studenter, konstaterar Ojanen.

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.