Arcadabloggen

Följ med bakom kulisserna på Högskolan Arcada i Helsingfors
Header

Mitt namn är Johanna Stenback

14.11.2013 14:22 | Skriven av Arcada i Alumn

I alumnstafetten läser du om livet efter att du vandrat ut genom högskolans portar. Alumner turas om att dela med sig om arbetslivet, gamla minnen eller bara några tankar för dagen.

Mitt namn är Johanna Stenback, tidigare hette jag Lindström och jag började studera på Arcada år 1997 och blev klar år 2003. Det var då på den gamla goda tiden då man fick studera nästan hur länge som helst. Så i praktiken var jag fyra år i skolan och sedan började jag jobba vilket innebar att slutarbetet blev på hälft och halkade efter. Jag är glad över att jag ryckte upp mig och fick slutarbetet gjort så att jag fick en examen. Jag gör ju egentligen ingenting konkret med min titel som Medianom YH, men om jag söker jobb någon gång så tror jag att det är positivt att visa att jag slutförde studierna.

Under mina år på Arcada satt jag mer i möten och på fester än i studiebänken. Det var via uppstarten av Arcadas studerandekår och alla förtroendeuppdrag både i TLK och ASK som jag lade en grund för det jag nu jobbar med, att producera och leda projekt inom den kreativa branschen. Att praktiskt få lära sig hur man leder föreningar och att få träffa så mycket mänskor som jag gjorde under min studietid gav mig massor och det är egentligen nu då jag är 35 år som alla kontakter på riktigt betalar sig tillbaks, det är nu som jag behöver mina nätverk för att enklare komma vidare i mitt arbete.

Jag jobbade 9 år på YLE som producent för undomsprogram, aktualiteter, underhållning och livsstil både i radio och tv. År 2011 beslöt jag mig för att bli egenföretagare och startade mitt produktionsbolag Jokowski på samma gång som vi gjorde om min mans företag till ett internationellt aktiebolag. Jokowski är främst ett produktionsbolag för kultur-, evenemangs och audiovisuella produktioner medan Tom Stenback producerar handgjorda basar och audioprodukter. Ni kan kolla www.jokowski.fi ochwww.facebook.com/tomstenbackltd för att läsa mer om företagen.

År 2002 flyttade jag från Helsingfors till Vasa med alla fördomar som man bara kan ha för Österbotten och österbottningarna. Visst tog det mig ett år ungefär att förstå dialekterna, men jag stortrivs i den dynamiska, innovativa, nyskapande och driftiga miljö som Vasa erbjuder. Jag har samarbetspartners för mina projekt både i Helsingfors och Ekenäs och befinner mig ofta i Helsingfors och tycker att det är litet synd att vägen från Helsingfors till Vasa är mentalt mycket längre än vägen från Vasa till Helsingfors.

Under hela den tid som har gått sedan jag har blivit utexaminerad har jag haft en kontakt med Arcada sådär till och från, men nu då alumnverksamheten verkligen har fått fart så har jag mycket aktivare jobbat med Arcada och speciellt Mia Ingman. Jag är en del av alumnrådet och nu den här hösten samarbetade Jokowski och Arcada med att aktivera en alumnverksamhet i Österbotten. Att söka upp de Arcada alumner som finns i Österbotten och skapa en gemensam plattform. Vårt samarbete resulterade i en väldigt lyckad träff i Vasa och jag hoppas att vi kan spinna vidare på detta och aktivera mer Arcadianer som bor i Österbotten.

För mig är det viktigt att delta i alumnverksamheten eftersom det ger mig hjälp i mitt företagande, jag träffar spännande mänskor och det känns utvecklande. Dessutom ger det mig en möjlighet att ha en plattform för en naturlig kontakt till studerande för att kunna se vilka personer som snart kommer ut på marknaden och vilken drivkraft det finns hos dem.

/Johanna

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.