Arcadabloggen

Följ med bakom kulisserna på Högskolan Arcada i Helsingfors
Header

På filmfestival i Berlin

04.04.2014 09:54 | Skriven av Arcada i Arcada i världen | Studieliv

anne

Ganska exakt för en månad sedan höll jag på och packa min resväska i panik och försökte se till att jag kommit ihåg att ta med allt jag behövde för min resa. Jag och en till Arcada elev, Pietari Syväjärvi, var bland de 24 film studeranden som blivit vald för att åka till Berlin för att delta i Berlinale couch surfing programmet. Berlinale är alltså en av världens största filmfestivaler som i år ordnades den för 64:de gången.

Det var filmskolan i Berlin, dffb, som på hösten hade skickat ut inbjudan för programmet till alla filmskolor i Europa och lite till. Man skulle skicka en ansökan, och i Januari fick de valda veta om att få vara med. Detta betydde att man hade en soffa att sova på hos någon av dffb eleverna och fick en accredations pass till själva filmfestivalen. Även en festmiddag ordnades första kvällen så vi kunde bekanta oss med varandra. Det man inte visste i förväg var mängden av köande för att komma åt biljetter till de mer populära filmerna, eller köandet på själva biograferna i förhoppning att man skulle rymmas in också utan en biljett.

Under mina dagar i Berlin åt jag en massa asiatisk mat, yrade runt ensam och vilsen, bekantade mig med många andra film studeranden från andra länder, såg några jätte dåliga och några riktigt bra filmer, och försökte se till att också ha tid med att se själva staden. Den filmen jag definitivt skulle rekommendera er att se, ifall ni bara har möjligheten, är en norsk film som heter “Blind” som är regisserad av Eskil Vogt. Och av sevärdheterna i Berlin tycker jag den absolut bästa är djurparken. På riktigt – den är inte enbart för barnfamiljer, den är för alla.

Bilder från djurparken (och lite annat också) finns på min fotoblogg, så ta gärna en titt: http://rajalaphotography.blogspot.fi/2014/03/penguining-berlinale-2014.html

Dessutom blev jag inbjuden till Radio Vega för att tala om resan. Intervjun finns ännu några veckor på Yle Arenan: http://areena.yle.fi/radio/2141439?start=42m28s (intervjun startar vid 42:30).

/Anne Rajala

fDela tTweeta

You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 Both comments and pings are currently closed.